Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Και εγένετο: «Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Φιγαλείας»!

 

Η ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ

Η έναρξη του Πολιτιστικού Κέντρου Ν.Φιγαλείας είναι γεγονός. Το εξαιρετικής επιμέλειας Φυσικογεωγραφικό-Γεωλογικό Μουσείο της Νέδας ήρθε να προστεθεί στα Μουσεία της Ζούρτσας, η διαχείριση των οποίων τελεί υπό την ευθύνη του Συλλόγου Νέων Φιγαλειέων (Ζουρτσάνων) «ο Άγιος Νικολαος» και πλέον διαμορφώνεται ένα υψίστης σημασίας κέντρο πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή, το «Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Φιγαλείας/Culture Centre of Nea Figalia».

Υπεύθυνος του Μουσείου τοποθετήθηκε ο συμπατριώτης μας Δανιήλ Παπαγιώργος, ο οποίος και είναι τελειόφοιτος φοιτητής Ιστορίας-Αρχαιολογίας.

Για να πάμε όμως να γνωρίσουμε καλύτερα το Πολιτιστικό μας Κέντρο...

Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Φιγαλείας (Ζούρτσας): Πρόκειται για τους μουσειακούς χώρους της Ν.Φιγαλείας (Ζούρτσας). Αποτελείται από το Λαογραφικό Μουσείο (όροφοι) και από το Φυσιογεωγραφικό Γεωλογικό Μουσείο της Νέδας.



Ένα πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής έντονου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αρχής γενομένης από το βυζαντινό "Μοναστήρι της Ζούρτσας", καθολικό παλαιάς μονής (10ου αιώνος) προσφάτως αποκατεστημένο, που αποτελεί πιθανότατα το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ηλείας, του περίφημου "Ναού του Επικούριου Απόλλωνα" έργο του Ικτίνου, γνωστού και ως "Παρθενώνα της Πελοποννήσου", της Αρχαίας Φιγαλείας καθώς και ένα ιδανικό φυσικό περιβάλλον στο οποίο προεξέχει το ποτάμι με το θηλυκό όνομα "Νέδα". Σίγουρα πρόκειται για μια περιοχή που συγκεντρώνει μια πληθώρα αρχαιολογικών και όχι μόνο θησαυρών.
Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ζουρτσάνων «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» και εξοπλίστηκε με τη συνδρομή των κατοίκων και των φίλων του τόπου μας. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο κτήριο το οποίο πληροί τις προδιαγραφές της Μουσειολογίας και τις αρχές Συντήρησης Έργων Τέχνης. Σκοπός του Μουσείου είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη κάθε είδους λαογραφικού υλικού με απώτερο στόχο την πνευματική και πολιτιστική προαγωγή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Το Λαογραφικό Μουσείο διαθέτει ποικιλία εκθεμάτων στον θεματικά διαμορφωμένο εκθεσιακό του χώρο. Χρηστικά καθημερινά αντικείμενα, αγροτικά εργαλεία, εργαλεία των παραδοσιακών τεχνιτών της περιοχής, φορεσιές, εργόχειρα, εκκλησιαστικά είδη, υφαντά ξαναζωντανεύουν για χάρη του επισκέπτη ποικίλες σκηνές της καθημερινής ζωής μιας εποχής που ανήκει πια στο παρελθόν. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην κουζίνα, στην κρεβατοκάμαρα, στην σαλοτραπεζαρία, στην αποθήκη, στο λιοστάσι, να δει ενδυμασίες, να θαυμάσει σπάνιες βυζαντινές εικόνες. Τα εκθέματα αναφέρονται στην κοινωνική και αγροτοκτηνοτροφική ζωή των κατοίκων, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970. Σημαντική ιδιαιτερότητα του μουσείου αποτελεί η ύπαρξη μιας γωνιάς αφιερωμένη στο μεγάλο δάσκαλο της βυζαντινής μουσικής Σίμωνα Καρρά καθώς και το τέμπλο και χειροποίητες εικόνες από το μεσοβυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Λιγοβάης (τέλη 10ου αιώνα). Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από δωρεές, ενώ κάποια άλλα έχουν αγοραστεί.
Το Γεωμορφολογικό Γεωλογικό Μουσείο της Νέδας άνοιξε τις πύλες του το 2022 και είναι μια μεγάλη προσπάθεια της τελευταίας 5ετίας του συμπατριώτη μας ηλεκτρολόγου μηχανικού και επιτυχημένου επιχειρηματία κ.Τάκη Ζαρειφόπουλου και της οικογένειας αυτού που στήριξαν οικονομικά και οργανωτικά το όλο εγχείρημα ούτως ώστε να υπάρχει το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα.
Αντικείμενο του νεοσύστατου γεωλογικού-γεωφυσικού μουσείου αποτελεί η λεκάνη της Νέδας και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά, τα πετρώματά της, το γεωλογικό της υπόβαθρο. Έγινε με την καθοδήγηση και την εποπτεία του Επιστημονικού Υπεύθυνου του Έργου, καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ κ.Δημητρη Παπανικολάου και την επιστημονική συνεισφορά του καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ κ.Μανόλη Κορρέ. Στόχος η περιγραφή με την βοήθεια ειδικών γεωλογικών-παλαιογεωγραφικών χαρτών και σχεδίων καθώς και δειγμάτων ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής της Λεκάνης της Νέδας από την αρχή του Μεσοζωϊκού αιώνα, πριν από περίπου 250 εκατομμύρια έτη, έως σήμερα. Στο Μουσείο αναδεικνύεται επίσης ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της αρχαιότητος, το έργο του Ικτίνου ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, στις Βάσσες Φιγαλείας του 5ου αιώνα π.X. με αναφορά και στην αναπαράσταση της ζωφόρου.

Σ.Σ. Να επισημανθεί ότι το Περιφερειακό Ιατρείο Ν.Φιγαλείας, συνεχίζει να στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Φιγαλείας, στον χώρο του ξενώνα του παλαιού ιατρείου καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του. Το ζήτημα είναι να ενεργοποιηθούμε ώστε να στελεχωθεί πραγματικά με μόνιμο ιατρό που θα είναι τουλάχιστον όλες τις εργάσιμες ημέρες στον χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου