Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

«Αυτοί οι Ζουρτσάνοι είναι τρελοί!» (video & pics)


38ο Καρναβάλι Νέας Φιγαλείας (Ζούρτσας) 2017 - Κυριακή 26/2
   Με ιστορία πολλών δεκαετιών το Ζουρτσάνικο Καρναβάλι, δεν είναι απλά μια γιορτή, είναι το σήμα κατατεθέν του πολιτισμού της Φιγαλείας, που μετατρέπει όλη την κωμόπόλη σε ένα μέρος ατελείωτου κεφιού, φαντασίας, δημιουργίας, χαράς και διασκέδασης.
   Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 38ο Καρναβάλι Φιγαλείας 2017 με πολλές εκπλήξεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιγαλείας που ανέλαβε για άλλη μια χρονιά τη διοργάνωση! Το Ζουρτσάνικο Καρναβάλι παράλληλα απέκτησε φέτος το δικό του τραγούδι που θα το πλαισιώνει για τα επόμενα χρόνια, με σύνθημα «Τα 3 Ζ, Ζωηροί, Ζουρλοί, Ζουρτσάνοι». 



   Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρέλαση των 9 αρμάτων με μεγαλύτερο αυτό του βασιλιά Καρνάβαλου, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε! Μετά τον βασιλιά καρνάβαλο ακολούθησαν η βασίλισσα του Ζουρτσάνικου Καρναβαλιού, ο Αρτέμης Σωρρας με τα εκατομμύρια, ο νέος πλανητάρχης Ντόναλντ Τράμπ, ο Σεΐχης με τις χανούμισές του, ο γνωστός σε όλους «Αγάπη Μόνο», ο αγρότης επί ΠΑΣΟΚ, ο αγρότης επί ΣΥΡΙΖΑ και τέλος η ζούγκλα με τα ζωάκια με μικρά παιδιά, άρμα που ανέλαβε η ομάδα του Απόλλωνα Νέας Φιγαλείας.
   Μετά το πέρας της παρέλασης ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία για να χορέψει και να διασκεδάσει με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, καθώς και να παρακολουθήσει την καύση του βασιλιά καρνάβαλου - Σόιμπλε.
   Για άλλη μια χρονιά πολλοί ήταν οι εθελοντές που βοήθησαν στην κατασκευή των αρμάτων, καθώς και με τη συμμετοχή τους στα γκρουπ των καρναβαλιστών! Αρκετές ομάδες καρναβαλιστών συνόδευαν τα άρματα, τα οποία περιελάμβαναν μηνύματα πιο επίκαιρα από ποτέ! Το καρναβάλι παρακολούθησαν εκατοντάδες επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ηλείας, της Μεσσηνίας, καθώς και πολλοί ετεροδημότες από την Αθήνα. 
   Το Καρναβάλι διεξήχθη υπό ασθενή βροχόπτωση, αυτό όμως δεν πτόησε τους παρευρισκόμενους που δεν άφησαν το κέφι να πάει χαμένο και απολαύσαν με την καρδιά τους ένα πολύ όμορφο Ζουρτσάνικο Καρναβάλι! Ένα ιστορικό Καρναβάλι που ξεκίνησε στο 1ο μισό του περασμένου αιώνα και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να δίνει χαρά στον κόσμο, ο οποίος έχει για λίγο την ευκαιρία να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας σε μία εκδήλωση που αποτελεί πλέον θεσμό για τον πολιτισμό της Φιγαλείας!
   Εμείς να πούμε μπράβο σε όλους όσους βοήθησαν για να βγει το φετινό καρναβάλι με τα πολλά γκρουπ καρναβαλιστών και αρμάτων, επίσης τα εύσημα ανήκουν στον Πολιτιστικό μας Σύλλογο που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά την εκδήλωση και που κρατά ζωντανή την παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμα!
   Για άλλη μια χρονιά η Ζούρτσα δηλώνει παρούσα στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, δηλώνει ότι έχει φωνή και παραμένει ακόμα μια πολύ ζωντανή περιοχή!

Και του χρόνου ακόμα καλύτερα!

Δείτε στο 3λεπτο βίντεο παρακάτω όλα όσα συνέβησαν στο Ζουρτσάνικο Καρναβάλι 2017:





Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αρχικά από την παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών και έπειτα οι παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία, καθώς και το καθιερωμένο κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου!

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ

1ο άρμα αυτό του Βασιλιά Καρνάβαλου-Σόιμπλε.








Κάθε καρναβάλι έχει και τη βασίλισσά του, έτσι και αυτό της Ζούρτσας. 2ο άρμα λοιπόν αυτό της Βασίλισσας του Ζουρτσάνικου Καρναβαλιού, η «Βασίλισσα της Αγάπης», συνοδευόμενη από τη μικρή πριγκίπισσα.








Τρίτο άρμα αυτό του Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος με το αγροτικό του μοιράζει τον πλούτο του στον κόσμο!









Στη συνέχεια ακολούθησε ο νέος πλανητάρχης με το ελικόπτερό του Ντόναλντ Τραμπ.






 
Στη Ζούρτσα είχαμε και Σεΐχη, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του μαζί με τις Χανούμισσές του. Το 5ο άρμα λοιπόν είχε άρωμα Σαουδικής Αραβίας!









Από το Καρναβάλι της Ζούρτσας 2017 δεν έλειψε και ο γνωστός σε όλους «Αγάπη Μόνο» ο οποίος μοίρασε την αγάπη του στον κόσμο! 
6ο άρμα λοιπόν: «ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ»!







7ο άρμα ο αγρότης της εποχής ΠΑΣΟΚ




 
8ο άρμα ο αγρότης της εποχής ΣΥΡΙΖΑ






Η καρναβαλική παρέλαση ολοκληρώθηκε με τη ζούγκλα με τα ζωάκια που αποτελούταν από μικρά παιδιά! Ένα πολύ όμορφο άρμα με τα μικρά παιδιά, που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας, κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου!







Στην καρναβαλική παρέλαση δεν έλειψαν και αρκετές ομάδες καρναβαλιστών που συνόδευαν τα άρματα και έδωσαν ξεχωριστή νότα στο καρναβάλι.













 

ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΨΙΜΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Με το πέρας της καρναβαλικής παρέλασης ακολούθησαν οι καθιερωμένοι παραδοσιακοί χοροί της ημέρας, και τέλος το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, που φέτος αναπαριστούσε τον Γερμανό κ.Σόιμπλε!
































Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Αλέξανδρο και την Αθανασία Γκουβάτσου για την πολύτιμη βοήθειά τους σε όλο το οπτικοακουστικό υλικό για το Ζουρτσάνικο Καρναβάλι 2017, και γενικά για τη βοήθεια και τη στήριξή τους στο blog.


Χρόνια Πολλά! Καλή Σαρακοστή! Και του χρόνου με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου