Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Κάτοικοι και φορείς δημιούργησαν το Μουσείο Νέδας

 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΕΡΑΚΑΡΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΖΟΥΡΤΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ»

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΩΡΙΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν ερημωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Κάτοικοι ελάχιστοι και σχεδόν όλοι ηλικιωμένοι. Μία από τις φωτεινές, ελπιδοφόρες εξαιρέσεις αποτελεί το χωριό Ζούρτσα του Νομού Ηλείας. Άνθρωποι που γεννήθηκαν στη Ζούρτσα και άλλοι καταγόμενοι από το χωριό αυτό, καθώς και επισκέπτες που το αγάπησαν, οργανώθηκαν, συνεργάστηκαν άψογα με τους μόνιμους κατοίκους, κόπιασαν και δημιούργησαν ένα θαυμάσιο πολιτιστικό κέντρο και μια πτέρυγα με την ονομασία «Φυσικογεωγραφικό - Γεωλογικό Μουσείο της Νέδας», σε συνέχεια του υφιστάμενου Λαογραφικού Μουσείου. 

   Το νέο πολιτιστικό κέντρο, ένας από τους στόχους του οποίου είναι η αξιοποίηση και διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της δημιουργίας οικολογικών μουσείων στην Ελλάδα.

   Το γεγονός εορτάστηκε από τους κατοίκους της Νέας Φιγαλείας, αλλά και των γειτονικών περιοχών, σε ειδική εκδήλωση του μουσείου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζουρτσάνων Αθηνών, Βασίλης Γλούμης, παρέδωσε το νέο μουσείο, με λίγα λόγια πανευτυχής, όπως και όλοι οι συγχωριανοί και συντοπίτες. Ακολούθησε ανάλυση για τη σημασία του από τον επιστημονικό υπεύθυνο Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της βασικής ιδέας, εμπλουτίζοντάς της με την επιστημονική, γεωλογική και γεωγραφική γνώση για τη «Λεκάνη» της Νέδας.

   Στη συνέχεια ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ακαδημαϊκός, Μανώλης Κορρές (υπεύθυνος και της πρόσφατης αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης), ανέλυσε τη σημασία των γεωλογικών και γεωγραφικών δεδομένων στην μακραίωνη πορεία της τέχνης και της τεχνικής της ανέγερσης κτισμάτων.

   Με σειρά σχεδίων εκπονημένων από τον ίδιο, μέσα από μια ιστορικά κατασκευαστική αναπαράσταση, απέδωσε την οικιστική προσπάθεια του ανθρώπου που αποτυπώνεται διαχρονικά στην τέχνη του κατοικείν.

   Ένας  ακόμα επιστήμονας που συνέβαλε στην επιτυχία της όλης προσπάθειας, ο μουσειολόγος και αρχιτέκτονας Γιάννης Χάσκαρης, δόκτωρ Επιστημών των Τεχνών, επιμελήθηκε όλα τα στάδια δημιουργίας και παρουσίασης του νέου μουσείου.

   Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για σχέδια μελλοντικά. Είχε προηγηθεί ειδικότερη, εορταστική εκδήλωση, που είχε προετοιμάσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φιγαλείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου