Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Η διοικητική εξέλιξη της Ζούρτσας μέσα στο πέρασμα των αιώνων


  • Τα παλαιότερα στοιχεία που έχουμε για τη Ζούρτσα και για τη διοίκησή της είναι από το 1321. Τότε έχουμε το χρυσόβουλο του Μυστρά που υπογράφηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' Παλαιολόγο μετά τη νίκη επί των Φράγκων, σύμφωνα με το οποίο όλη η περιοχή συμπεριλαμβανομένου του Μετοχιού (μικρό μονήδριο ημιαυτόνομο) της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βόγαλις και των χωριών Ζούρτσας και Μουνδράς παραχωρούνταν στο Δεσποτάτο του Μυστρά και συγκεκριμένα στη Μονή του Βροντοχίου του Μυστρά. Το παρακάτω απόσπασμα είναι ιστορικό και το αρχαιότερο και πολυτιμότερο γραπτό ντοκουμέντο για την ιστορία της Ζούρτσας και του Μοναστηριού της:

"...το μετόχιον της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βόγαλις μετά των προσόντων αυτή παροίκων και κτημάτων, όσα και οία ησίν, ήγουν αμπέλια, χωράφια, ελαίαι, σύκα, μυλώνος και ετέρων οπωροφόρων δένδρων. Ομοίως κεκτήσθαι και τα χωρία την Ζούρτζαν και την Μουνδράν μετά τοις ειρημένης περιοχής αυτών ..."








  • Το Δεσποτάτο του Μυστρά καταλύθηκε από τους Τούρκους το 1460 και έτσι ξεκινάει η περίοδος της Τουρκοκρατίας. Η περίοδος αυτή είχε 2 φάσεις, 1η: 1460-1685, 2η 1715-1821 (στο μεσοδιάστημα είχαμε μία μικρή περίοδο 30ετούς βενετοκρατίας). Τότε είχαμε το κόλι(περιφέρεια-δήμος) της Ζούρτσας με 15-20 χωριά, το οποίο άνηκε στην κάζα(επαρχία) Αρκαδιάς, τη μετέπειτα επαρχία Τριφυλίας.

Το ίδιο ίσχυε και στο 30ετή διάστημα της Βενετοκρατίας, 1685-1715, μόνο που τότε η Ζούρτσα άνηκε στο Νομό Μεθώνης. Το 1715 αξίζει να αναφερθεί ότι εγκαταστάθηκαν στη Ζούρτσα Τούρκοι για 100 χρόνια. Η Ζούρτσα από την εποχή της Τουρκοκρατίας πρέπει να ήταν σημαίνουσα κωμόπολη, καθώς και αποτελούσε έδρα όλης της ευρύτερης περιοχής.
  • Τώρα περνάμε στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Αναφέρεται ότι η Ζούρτσα έγινε για λίγο χρονικό διάστημα, στη θητεία του Καποδίστρια (1828-1831) πρωτεύουσα Νομού, με πρώτο Νομάρχη (Επίτροπο Διοικήσεως) τον Κων/νο Τσούνη από το Δροβολοβό Αιγιαλείας. 
  • Το 1835 δημιουργείται ο Δήμος Λεπρέου με έδρα τη Ζούρτσα. Ο Δήμος Φιγαλείας τότε είχε έδρα τη Βερβίτσα. 
  • Το 1840 καταργείται ο Δήμος Λεπρέου, γίνεται συνένωση των απερχόμενων δήμων Φιγαλείας και Λεπρέου, και δημιουργείται ο διευρυμένος Δήμος Φιγαλείας με έδρα τη Ζούρτσα. Ο ιστορικός Δήμος Φιγαλείας (με έδρα τη Ζούρτσα) διατηρείται ανέπαφος, έως το 1912.
  • Η Ζούρτσα άνηκε από τότε έως το 1899 στην Επαρχία Αρκαδιάς(Τριφυλίας) και το Νομό Μεσσηνίας.
  • Το 1899 δημιουργείται ο Νομός Τριφυλίας με τις δύο επαρχίες, Τριφυλίας & Ολυμπίας. Η Ζούρτσα ανήκει στην επαρχία Ολυμπίας.
  • Το 1909 καταργείται ο Νομός Τριφυλίας και οι επαρχίες Τριφυλίας & Ολυμπίας υπάγονται στο Νομό Μεσσηνίας.
  • Επί Ελ.Βενιζέλου το 1912 καταργείται ο Δήμος Φιγαλείας και δημιουργούνται οι κοινότητες. Έτσι έχουμε την κοινότητα Ζούρτσης με έδρα τη Ζούρτσα, μαζί με τους οικισμούς Μουνδράς και Πρασιδακίου. 
  • Τέλη 1927, η Ζούρτσα μετονομάζεται σε Κάτω Φιγαλεία. Ο οικισμός Μουνδράς σε Φασκομηλιά. Το 1931 ο οικισμός Πρασιδάκι αποσπάται από την κοινότητα.
  • Περνάμε στο 1939, η Ζούρτσα και όλη η επαρχία Ολυμπίας αποσπώνται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγονται πλέον στο Νομό Ηλείας.
  • Το 1940 αναγνωρίζονται οι παραθαλάσσιοι οικισμοί Θολού και Γιαννιτσοχωρίου και συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στην κοινότητα Κάτω Φιγαλείας. Το 1946 το Γιαννιτσοχώρι αποσπάται και δημιουργεί τη δική του κοινότητα.
  • Το 1976 η Κάτω Φιγαλεία μετονομάζεται στην τελική ονομασία: Νέα Φιγαλεία. Το 1985 αποσπάται ο οικισμός Θολό και εντάσσεται στην κοινότητα Ταξιαρχών.
Το έμβλημα του Καποδιστριακού Δήμου Φιγαλείας (1998-2010) που είχε έδρα τη Νέα Φιγαλεία
  • Φτάνουμε στο 1997, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καποδίστριας, η κοινότητα Νέας Φιγαλείας καταργείται και δημιουργείται ο νέος Δήμος Φιγαλείας με έδρα τη Νέα Φιγαλεία.
  • Τέλος, εν έτει 2010, η Νέα Φιγαλεία αποσπάται από το Δήμο Φιγαλείας και εντάσσεται στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Ζαχάρως.

ΠΗΓΕΣ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου