Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Η ιστορία της Ζούρτσας μέσα από το Λαογραφικό Μουσείο!



    Βιώσαμε τις μέρες αυτές τα εγκαίνια του μοναστηριού και καμαρώσαμε επιτέλους το «Καμάρι» της Ζούρτσας αποκαταστημένο. Εκτός από το Μοναστήρι που σίγουρα θα είναι στο επίκεντρο τις μέρες αυτές, δεν πρέπει να ξεχνάμε το υπέροχο Λαογραφικό μας Μουσείο! Το Λαογραφικό Μουσείο περιλαμβάνει μέσα στοιχεία από την ιστορία της Ζούρτσας τους τελευταίους 2 αιώνες (19ου-20ου), εκτός  από τα κειμήλια: εικόνες, τέμπλο και σταυρός, από το μοναστήρι της Ζούρτσας που είναι παλαιότερα και χρονολογούνται πριν από το 17ο αιώνα! Άρα η ενδεχόμενη επίσκεψη του κάθε συντοπίτη μας στο Μοναστήρι πρέπει να συνδυαστεί μετέπειτα με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο για να θαυμάσει ο επισκέπτης και τα κειμήλια του λαμπρού αυτού μνημείου που φυλάσσονται σε άριστη κατάσταση και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες σε ένα κτίριο που κοσμεί τη Ζούρτσα! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ναός της Παναγίας στο Μοναστήρι, δεν είναι μόνο «πέτρες» αλλά διέθετε πλούτο, εξαιρετικής αξίας κειμήλια, εικόνες και τέμπλο μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.
     Εκτός από τα κειμήλια όμως του μοναστηριού, το λαογραφικό μουσείο διαθέτει ποικιλία εκθεμάτων από τη σύγχρονη ιστορία της Ζούρτσας (19ο-20ο αιώνα) στο θεματικά διαμορφωμένο εκθεσιακό του χώρο. Χρηστικά καθημερινά αντικείμενα (ανάχρεια), αγροτικά εργαλεία των παραδοσιακών τεχνιτών της περιοχής, φορεσιές, εργόχειρα, εκκλησιαστικά είδη, υφαντά ξαναζωντανεύουν για χάρη του επισκέπτη σκηνές της καθημερινής ζωής μιας εποχής που ανήκει πια στο παρελθόν. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην κουζίνα, στην κρεβατοκάμαρα, στη σαλοτραπεζαρία, στην αποθήκη στο λιοστάσι, στο σχολείο, να δει ενδυμασίες, να θαυμάσει σπάνιες βυζαντινές εικόνες. Τέλος η ύπαρξη μιας γωνιάς διαμορφωμένης με εκκλησιαστικά αντικείμενα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δάσκαλο της βυζαντινής μουσικής Σίμωνα Καρρά.
     Ας μην ξεχνάμε λοιπόν το Λαογραφικό μας Μουσείο που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο κτίριο του 1847 (Μπαλαφαρέικο) και μαζί με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την κατασκευή της πλατείας και του Ιατρείου από κάτω αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για τη Ζούρτσα. Το κτίριο του Μουσείου είναι άριστα οργανωμένο και εξοπλισμένο με τις καλύτερες συνθήκες, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές της Μουσειολογίας και τις Αρχές Συντήρησης Έργων Τέχνης. Το κατάλληλο σημείο που μπορεί να διατηρηθεί ακέραια η πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της Ζούρτσας!
     Η Νέα Φιγαλεία διαθέτει ένα από τα ωραιότερα και πιο οργανωμένα Λαογραφικά Μουσεία της Ολυμπίας, ίσως και της Ηλείας! Το έχουν επιμεληθεί μουσειολόγοι και συντηρητές έργων τέχνης και τα εκθέματά του συντηρούνται τακτικά. Κλείνοντας να σας παρουσιάσουμε παρακάτω ένα φυλλάδιο για το Μουσείο που κυκλοφορήσει εδώ και λίγο διάστημα επιμέλειας του Μουσειολόγου κ.Γκερέκου σε συνεργασία με την κα.Κέκη! Το Μουσείο λειτουργεί κάθε μέρα 4μμ-6μμ και καλούμε όλους τους συντοπίτες μας ενόψει και του Αυγούστου, αλλά και όλους τους επισκέπτες, ακόμα και τους πολλούς καθημερινά περαστικούς για Νέδα, Επικούρειο Απόλλωνα να περάσουν μια βόλτα και από το όμορφο Μουσείο μας!


























































Μπορείτε να δείτε παλαιότερο άρθρο μας με φωτογραφικό υλικό για το μουσείο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου