Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Η εσωτερική αναδόμηση του Αγίου Νικολάου Ζούρτσας


  Σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και κοντά 1 δίμηνο οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε ο εγκέλαδος του Φεβρουαρίου 2016 στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού της Ζούρτσας, Αγίου Νικολάου. Πέρα από τις αλλαγές στα επιχρίσματα με νέο σοβάτισμα της εκκλησίας βγήκαν στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα λόγω της παλαιότητας του κτίσματος που χρήσουν άμεσης παρέμβασης, όπως αυτά που αφορούν την θερμομόνωση και υγρομόνωση του κτιρίου, τα παλιά παράθυρα που θέλουν αλλαγή, καθώς και να διορθωθούν προβλήματα από παλαιότερες λανθασμένες επεμβάσεις στην εκκλησία.
  Όλα αυτά απαιτούν προσεκτική δουλειά, όχι βιασύνες, λόγω της ιστορικότητας του κτίσματος, ενώ από πλευράς οικονομικών πόρων βρισκόμαστε πολύ πίσω και απαιτούνται ακόμα πάρα πολλά χρήματα για να συμπληρωθεί το αρκετά μεγάλο είναι η αλήθεια ποσό του προϋπολογισμού των 150.000 €.
   Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι όσοι θέλουν να συνδράμουν οικονομικά στο έργο, μπορούν να το κάνουν με τους ακόλουθους τρόπους:
1. Είτε με χρηματικά εμβάσματα ΕΛ.ΤΑ και επιταγές προς:
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Νέας Φιγαλείας ΤΚ 27056 Νέα Φιγαλεία Ολυμπίας
2. Είτε στα ΕΛ.ΤΑ Νέας Φιγαλείας(για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής)
3. Είτε στο λογαριασμό της εκκλησίας:
Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος 382/296235-74

Ακολουθούν αναδημοσιεύσεις από anthitispetras.gr
Νέες φωτογραφίες από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου της Ν. Φιγαλείας αναδεικνύουν τη Λαγκαδινή τέχνη της πέτρας


Καθώς τα έργα αποκατάστασης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Ν. Φιγαλεία του νομού Ηλείας βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται λεπτομέρειες της τέχνης του πρωτομάστορα Γαρδικόγιαννη και των άλλων μαστόρων που έχτισαν την εκκλησία γύρω στο 1880. Ο συνεργάτης των Ανθέων Θάνος Χουλιάρας, ενεργός πολίτης της περιοχής, μας έστειλε μια νέα σειρά φωτογραφιών που αποκαλύπτουν τη λιθοδομή της εκκλησίας σε μεγαλύτερη έκταση και αφήνουν πράγματι εντυπωσιασμένους, όχι μόνο τους ανθρώπους των συνεργείων που εργάζονται εκεί, αλλά και όσους έχουν την τύχη να την επισκεφθούν αυτή την περίοδο.  


Η αποκάλυψη της ομορφιάς της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας εξαιτίας ενός σεισμού
Είναι γνωστή από σχετικές δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα μας, η περίπτωση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου της Ν. Φιγαλείας που χτίστηκε από Λαγκαδινούς μαστόρους με επικεφαλής τον Γαρδικόγιαννη, κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Η αποτύπωσή της είχε γίνει το καλοκαίρι του 2015, από καθηγήτριες και σπουδαστές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας (τομέας Προστασίας Μνημείων), με την υποστήριξη των Ανθέων και της τοπικής κοινωνίας. Το Φεβρουάριο του 2016 η εκκλησία καταπονήθηκε από ισχυρό σεισμό της περιοχής, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν σημαντικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησαν οι σχετικές εργασίες που αποκάλυψαν, μετά από τη χρήση υδροβολής στις λιθόχτιστες κολόνες της εκκλησίας,  την υψηλή τέχνη των μαστόρων που έχτισαν την εκκλησία. Τα Άνθη της Πέτρας θα θέσουν υπόψη των αρμόδιων φορέων πρόταση που θα διατηρεί εμφανή τη λιθοδομή των κολόνων, ώστε να αποτελούν ένα ζωντανό δείγμα αυτής της τέχνης.  Εμφανής λιθοδομή στις κολόνες εκκλησιών κυρίως της Ενετικής περιόδου, υπάρχουν διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου