Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Πυρκαγιές 2007: 12 χρόνια μετά... Ο πόνος υπάρχει ακόμα



Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη <<Μαύρη>> Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007, την ημέρα που οι καταστροφικές πυρκαγιές κατασπαράζουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Άνθρωποι, ζώα, δάση, σπίτια, καλλιέργειες γίνονται στάχτη. Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο θρηνεί 67 νεκρούς, τους περισσότερους όμως τους θρηνεί το χωριό Αρτέμιδα.

Πώς όμως έγινε αυτό το κακό;

Εκείνη την ημέρα ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Η Πολιτική Προστασία στέλνει έγγραφο στους Δήμους και τις περιφέρειες με το οποίο τους ζητεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα προστασίας. Ωστόσο η Νομαρχία Ηλείας δεν μεριμνά για να ληφθούν.

Στις 14:30 της 24ης Αυγούστου μία ηλικιωμένη γυναίκα βράζει κόλλυβα για το μνημόσυνο του πατέρα της. Η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, η ξηρασία σε όλο της το μεγαλείο και οι άνεμοι φτάνουν τα 8 μποφόρ. Άγνωστο πώς, ξεσπά πυρκαγιά η οποία άμεσα παίρνει διαστάσεις. Μέσα σε 30 λεπτά η φωτιά φτάνει στην Αρτέμιδα. Η αστυνομία φτάνει στο χωριό και λέει στους κατοίκους να το εκκενώσουν. Κάποιοι φεύγουν μέσω του δρόμου που πηγαίνει προς Σμέρνα. Μερικοί άλλοι επιλέγουν τον δρόμο που πηγαίνει προς την Ζαχάρω, χωρίς να γνωρίζουν ότι η φωτιά έχει επεκταθεί προς τα εκεί.


Λίγη ώρα μετά φτάνουν στην μαρτυρική στροφή, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αρτέμιδα. Η φωτιά τους περικυκλώνει. Φτάνουν σε ένα πυροσβεστικό όχημα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα γίνεται το κακό. Η φωτιά περνάει από πάνω τους. 25 άνθρωποι χάνουν στο σημείο την ζωή τους. 

Λίγες ώρες αργότερα η πυρκαγιά φτάνει στην λίμνη Καΐάφα, εντός περιοχής Natura 2000, εγκλωβίζοντας όσους είχαν προστρέξει εκεί από τα χωριά που εκκενώθηκαν. Το βράδυ η πυρκαγιά ξεκινάει να κατευθύνεται προς την Νέα Φιγαλεία και τον Επικούρειο Απόλλωνα.

Το μεσημέρι της 25ης Αυγούστου οι φλόγες περικυκλώνουν την Νέα Φιγαλεία, κλείνοντας κάθε έξοδο διαφυγής. Στήνεται επιχείρηση απεγκλωβισμού από αέρος. Ένα ελικόπτερο Super Puma προσγειώνεται στο γήπεδο για να παραλάβει κατοίκους. Όσοι δεν έφυγαν πήγαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ζητώντας την βοήθεια του θεού.


Την επόμενη ημέρα η πυρκαγιά πλησιάζει την Αρχαία Ολυμπία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο. Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή ήταν από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη έφτασαν μιάμιση ώρα αφού είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή του Κρονίου Λόφου, ο οποίος είχε σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο λόγω της διακοπής ρεύματος και επειδή δεν υπήρχαν γεννήτριες δεν λειτούργησε.



Δώδεκα χρόνια μετά και κανείς δεν έχει ξεχάσει. Μάλιστα πέρυσι οι μνήμες επέστρεψαν πιο εφιαλτικές, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής. Ο χρόνος στα χωριά είναι σταματημένος σε εκείνη την ημέρα. Την ανοικοδόμηση των μαρτυρικών χωριών τη ανέλαβαν ο όμιλος Βαρδινογιάννη και η Κυπριακή Δημοκρατία. 


Μπορεί τα δάση και οι περιουσίες να επέστρεψαν, αλλά η σκέψη όλων μας είναι στους 67 νεκρούς εκείνων των ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου