Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

«Μην ρουφάς τον καπνό, ρούφα τη ζωή!»


Καμπάνια κατά του καπνίσματος στη Νέα Φιγαλεία μέσα στο Φεβρουάριο!

Είναι κρίμα να βλέπεις μεγάλο ποσοστό νέων παιδιών στο χωριό μας να καπνίζουν, ενώ αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλες επωφελείς συνήθειες, όπως ο αθλητισμός. Το τσιγάρο είναι μια ψευδαίσθηση, προσφέρει μόνο αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό και «κυριεύει» τον άνθρωπο! 
Με χαρά πληροφορούμαστε λοιπόν από τη Ζούρτσα την είδηση της επίσκεψης αντικαπνιστικής εταιρίας μέσα στον Φεβρουάριο, με σκοπό να γίνουν επιμορφωτικές εκδηλώσεις σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα στα παιδιά όλων των σχολικών μονάδων, αλλά και σε κατοίκους της περιοχής. Οι φορείς της περιοχής θα συνεργαστούν ως προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι να αγκαλιάσουμε αυτήν την εκδήλωση, στηρίζοντας έμπρακτα αυτήν τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται. Οι καπνιστές ξέρουν τα πολλαπλά οφέλη αν κόψουν το κάπνισμα, δεν χρειάζεται να κάνουμε κήρυγμα στα παιδιά ή στους μεγαλύτερους, ωστόσο η επιμόρφωση είναι απαραίτητη! Μέσα από την κατάλληλη ενημέρωση μπορούν από μόνοι τους να καταλάβουν πόσο καλύτερα θα ζουν και θα αισθάνονται μακριά από το τσιγάρο! 
Αυτό που σου προτείνω είναι «όσο μπορείς παράτα το, μην ρουφάς άλλο το τσιγάρο, αλλά ρούφα τη ζωή!» και η ζωή έχει πολλά να σου χαρίσει μακριά από το κάπνισμα! Θα βρεις τον εαυτό σου με το κατάλληλο πρόγραμμα, μόνο οφέλη θα έχεις, αυτή η απόφαση είναι σημαντική για τον εαυτό σου και μόνο! 
Ομάδα καταξιωμένων επιστημόνων και πνευμονολόγων λοιπόν με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος κ. Παναγιώτη Μπεχράκη θα επισκεφτούν για λίγες μέρες την κωμόπολή μας στο πλαίσιο του προγράμματός τους κατά του καπνίσματος για να ενθαρρύνουν τους κατοίκους της περιοχής μας να πάρουν την απόφαση να το κόψουν, αλλά ακόμη πιο σημαντικό να προστατέψει τα νέα παιδιά από την εξάπλωση αυτού του φαινομένου! Συγκεκριμένα θα παρουσιάσουν την αλήθεια για τις πολλές αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία μας, και τα πολλαπλά οφέλη που χαρίζει η ζωή μακριά από αυτό.



Τα τελευταία χρόνια γίνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωγής υγείας για την πρόληψη του καπνίσματος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Προσεγγίζοντας αποτελεσματικά τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές του δημοτικού να «μάθουν» την αλήθεια, του γυμνασίου να «επιλέγουν» να μην καπνίζουν και του λυκείου να «απαιτούν» έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Μπορείτε να γνωρίσετε αυτό το πρόγραμμα μέσα από τη σελίδα thetruth.gr.



Ας δούμε παρακάτω τις πολλές αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος ειδικά στις μέρες μας!


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά πως η επιδημία του καπνίσματος είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Τον 20ο αιώνα το κάπνισμα προκάλεσε εκατό εκατομμύρια θανάτους, ενώ τον 21ο αιώνα ο αριθμός αυτός υπολογίζεται να εκτοξευθεί στο ένα δισεκατομμύριο.
Στις μέρες μας υπολογίζεται πως το κάπνισμα σκοτώνει συνολικά έξι εκατομμύρια, σχεδόν, ανθρώπους ετησίως, πέντε εκατομμύρια από τους οποίους είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές και γύρω στις 600.000 παθητικοί καπνιστές. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Π.Ο.Υ. για το έτος 2011 για το κάπνισμα, κάθε έξι δευτερόλεπτα, περίπου, πεθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας της εξάρτησης του στον καπνό και στα προϊόντα καπνού, ενώ ο μισός πληθυσμός των καπνιστών θα καταλήξει από μία ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα.
Επιπλέον, στην ίδια αναφορά υπολογίζεται πως το άμεσο και το έμμεσο κόστος της θεραπείας των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό της υγείας, παγκοσμίως και υποδεικνύεται πως είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να λαμβάνει ενημέρωση, φροντίδα και υποστήριξη στον αγώνα κατά της επιδημίας του καπνίσματος και υποχρέωση κάθε χώρας να τις παρέχει. (Π.Ο.Υ., 2011; Π.Ο.Υ., 2007).


Μια απόφαση είναι! Δεν αναγκάζουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κανέναν να το κόψει αλλά προτρέπουν να πάρεις μια απόφαση πολύ σημαντική για τη ζωή σου! Ούτε κήρυγμα, ούτε τίποτα! Η αλήθεια είναι, προσπάθησε να καταλάβεις: ότι το κάπνισμα είναι μια ψευδαίσθηση, μπορεί να νιώθεις ότι σου αρέσει και σε ικανοποιεί, αλλά εδώ μιλάει η νικοτίνη! Στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα ωφέλιμο, μόνο πίσσα που συσσωρεύεται στα πνευμόνια και νικοτίνη που κυλάει στο αίμα και σε κάνει «σκλάβο» μιας δυσμενής συνήθειας! Το θέμα είναι να το πάρεις απόφαση από μόνος σου, δεν έχεις να χάσεις τίποτα, μόνο να κερδίσεις.
Δες στο παρακάτω βίντεο τι πάθεις άμεσα αν κόψεις το τσιγάρο:


Τέλος δείτε ακόμα 2 βιντεάκια σχετικά με το θέμα που βρήκαμε στο youtube, ένα μικρού μήκους βιντεάκι γυμνασίου του Πύργου.
Σύνθημα: «Τσιγάρο, όχι δε γουστάρω»!





Αν θες πάρ'το απόφαση, θα κάνεις καλό στον εαυτό σου και σε κανέναν άλλον, κέρδισε τη ζωή, ζήσε το, έχεις πολλά να κάνεις μακριά από το τσιγάρο! Ακούστε τους ανθρώπους που το έχουν κόψει και εύχονται αν μπορούσαν να γυρνούσαν τον χρόνο πίσω να μην το έκαναν ποτέ! «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ όμως» όπως λέει και η σχετική παροιμία! Όποιος το έκοψε, δεν έχασε!

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που θα λάβει χώρα μέσα στο μήνα, από έναν πολύ καταξιωμένο επιστήμονα, τον πνευμονολόγο κ.Μπεχράκη, πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε, γιατί το κάπνισμα είναι θανατηφόρο, στην περιοχή μας οι καπνιστές κατέχουν πολύ μεγάλο ποσοστό και πρέπει κάτι να κάνουμε, πρώτα και κύρια για τις ζωές μας!


Ζητώ συγγνώμη αν σε κούρασα ή νιώθεις ότι έκανα κήρυγμα, δεν είχα τέτοιο σκοπό, αυτό που θέλω είναι να βοηθήσω να πάρεις τη σωστή απόφαση για τη ζωή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου